Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 23 maart 2022

D66 gaat voor progressieve agenda

Dinsdagavond 22 maart waren Mark Wouters en Piet Burgering namens D66 aanwezig bij het debat waarin de partijen de verkiezingsuitslag mochten duiden. Onze fractievoorzitter Mark zei hier het volgende over:

 

“Voorzitter,

We staan hier vandaag om de verkiezingsuitslag te duiden. Nou, laat ik dan maar met de belangrijkste constatering beginnen en Heemskerk Lokaal feliciteren met een prachtige uitslag. 9 zetels maar liefst, grote schoenen om te vullen en een grote verantwoordelijkheid rust op hun schouders maar D66 heeft er alle vertrouwen in dat ze gaan leveren.

Waar er een partij fors wint verliezen er anderen. Het feit dat ik hier als tweede spreker sta betekent dat dat niet voor D66 opgaat. Door een campagne die uitging van optimisme en progressieve ideeën zijn we ondanks de lage opkomst door de kiezer beloont met meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen en zijn we nu de tweede partij van Heemskerk. Helaas heeft het niet mogen resulteren in een extra zetel maar desalniettemin kijken we met tevredenheid terug.

Inwoners van Heemskerk geloven in ons positieve verhaal en we zijn gemotiveerd om te gaan leveren. Of het nu om onze onderwijsvisie gaat, investeren in sport of de groene en innovatieve economie die we voorstaan. We willen vooruit met Heemskerk en we hebben een groep gemotiveerde leden klaarstaan om als raadslid of als ondersteuning die ideeën uit te gaan dragen.

Want voorzitter, de constatering moet ook zijn er de afgelopen vier jaar te weinig gebeurt is in Heemskerk. Daar zijn allerlei redenen voor aan te voeren maar wat D66 betreft maken we de komende vier jaar een inhaalslag en voeren we een progressieve agenda. Het kan en moet beter.

Wat daarvoor vreugdevol stemt is de constatering dat de programma’s van de diverse partijen niet als dag en nacht verschillen en we een positieve respectvolle campagnetijd hebben gezien. Maar de strakke scheidslijn tussen coalitie en oppositie zoals we die hebben gezien de afgelopen jaren moet verdwijnen, zeker op de onderwerpen die we allemaal belangrijk vinden. Het vertrouwen van de kiezer terugwinnen doen we namelijk ook door te doen wat we beloven en goed samen te werken.

D66 is gemotiveerd en staat dan ook zeker open voor coalitie deelname. De goede samenwerking die we de afgelopen 8 jaar hebben gehad met Heemskerk Lokaal geven een goede basis wat ons betreft. De regie ligt bij Heemskerk Lokaal en wij zien het gesprek met de informateur met vertrouwen tegemoet. Onze inzet is duidelijk; we voeren een progressieve agenda en gaan aan de slag met woningbouw, investeren in onze voorzieningen en een kansrijke jeugd voor ieder kind.

Dank u wel.”