Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 26 februari 2022

Acceptatie doen we samen

Zaterdag 26 februari is het regenboogvoetpad feestelijk geopend. Een resultaat van het initiatiefvoorstel van Robbert Nijboer en dus sprak hij bij de opening een paar woorden:

“Ik ben er trots op dat de raad van de gemeente Heemskerk unaniem heeft besloten om een initiatief als dit regenboogvoetpad te ondersteunen. En ik hoop dat deze regenboog twee hele verschillende doelen dient. Allereerst naar de LHBT-gemeenschap. Een duidelijke boodschap, vanuit de gemeente: je bent niet alleen. Iedereen is anders, maar je bent niet alleen. En hoe moeilijk het soms ook kan zijn, het wordt beter. Je bent niet alleen.

Maar het is vooral ook een oproep aan alle anderen. Een oproep aan ouders, om hun kinderen uit te leggen dat niet iedereen hetzelfde is. Een oproep aan bedrijven, om ook op de werkvloer te letten op discriminatie van hun eigen werknemers, ook als je niet altijd kan zien wat de oorzaak is. Een oproep aan sportverenigingen, waar in het eerste team spelen én verliefd mogen zijn op wie je verliefd bent lang niet altijd vanzelfsprekend is. Dat is geen propaganda. Het is een oproep om te accepteren dat we allemaal anders zijn. Het is een oproep aan ons allemaal.

Met dit regenboogvoetpad opent Heemskerk een sterk symbool voor de zichtbaarheid van de LHBT-gemeenschap. En dat is belangrijk. Want wat je niet ziet, herken je niet. Wat je niet kent, begrijp je niet. En wat je niet begrijpt, ben je misschien ook minder geneigd te beschermen. En die bescherming is hard nodig.

Ik heb niet de illusie dat iedereen blij is met dit voetpad. Ik vermoed dat er op social media ongetwijfeld al veel kritiek op is. Die kritiek is niet nieuw. Die kritiek volgt in bijvoorbeeld Amsterdam ook elk jaar weer op de Gay Pride, daar kun je de klok op gelijk zetten. En die kritiek begint maar al te vaak met “Ik heb niets tegen homo’s, maar.”

Ik kan en wil u niets opleggen. Maar ik kan u wel iets vragen. Ik wil u vragen om, wanneer dat gebeurt, te zeggen “ik heb niets tegen homo’s, dus”. Wees een bondgenoot. Wees de rug waarachter mensen kunnen schuilen. Durf degene te zijn die zegt, we horen er allemaal bij.

Want acceptatie doen we samen.”

 

Lees de hele speech hier:

Speech