Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 3 februari 2022

Tempo maken

Afgelopen donderdag behandelde de gemeenteraad de huisvestingsverordening. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat er in sommige gevallen voorrang gegeven kan worden gegeven aan mensen die dringend een nieuwe woning nodig hebben. En daar is niets mis mee – er zijn tal van redenen waarom iemand met urgentie aan een woning geholpen moet worden. Maar die urgentie lost de woningnood niet op: voorrang voor de één betekent automatisch meer vertraging voor een ander. De enige oplossing is toch echt meer huizen realiseren. En daar wringt de schoen.De afgelopen vier jaar was “bouwen, bouwen, bouwen” het toverwoord van de coalitie. Zo belangrijk dat er zich zelfs twee wethouders mee hebben beziggehouden. Maar het resultaat is ronduit teleurstellend. Er is te weinig gebouwd, en ook nog eens vaak in het duurdere segment, waar starters weinig aan hebben. Dat moet anders. D66 wil de komende jaren niet alleen inzetten op meer nieuwbouw, maar dat Heemskerk ook kijkt naar andere oplossingen. Zo moet het makkelijker worden om woningen te splitsen, en kijken we nadrukkelijk ook naar het omzetten van bedrijfspanden naar woningen. In geouwehoer kun je niet wonen, dus het is hoog tijd om eindelijk tempo te maken.En als we het toch over “tempo maken” hebben: daar ontbreekt het wel vaker aan. Op de kop af vier jaar geleden nam de raad een motie van D66 aan om het gebruik van elektrische auto’s in Heemskerk te stimuleren. Daar is nu, letterlijk een hele raadsperiode later, nog steeds geen invulling aan gegeven. Alle reden om het onderwerp nog eens op de agenda te zetten. Daarom nam de raad vorige week een nieuwe D66-motie aan, nu om voor medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis een mogelijkheid te realiseren om hun elektrische auto ter plekke op te laden. Een kleine maatregel, maar wel belangrijk: elektrisch rijden is de toekomst, maar op een lege accu kom je niet ver. Natuurlijk is het niet genoeg, maar het is een kleine stap in de goede richting. D66 blijft zich inzetten voor slimme oplossingen voor een duurzaam en toekomstbestendig Heemskerk, want de toekomst is allang begonnen!