Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 23 januari 2022

D66 Heemskerk gaat terug naar school!

D66 is begonnen aan een ronde langs alle basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs in Heemskerk. De eerste 7 scholen zijn bezocht, sommige fysiek op afstand, anderen digitaal. Lijsttrekker Mark Wouters over het initiatief: “D66 is natuurlijk dé onderwijspartij. In ons verkiezingsprogramma hebben we volop ambities opgenomen voor het onderwijs in Heemskerk. Het leek ons goed om juist ook bij de scholen op te halen waar zij behoefte aan hebben. Vooropgesteld: De gemeente doet het goed als het gaat om de ondersteuning van de scholen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet nog stappen gemaakt kunnen worden de komende vier jaar. Daarnaast is het leerzaam en leuk om meer te weten te komen over onze basisscholen. Het aanbod is divers en over de hele breedte goed, het is waardevol om dat goed in beeld te krijgen.”

Van groene schoolpleinen tot ventilatie.

De scholen zijn enthousiast over het bezoek. Ze praten vol trots over hun school en de methodes waarmee ze hun kinderen onderwijzen. Dat doen ze met passie. Daarnaast komen er in de eerste gesprekken wel zorgen boven tafel, of het nu gaat over het lerarentekort, de staat van het schoolgebouw of heel belangrijk: ventilatie! Ook praktische zaken als afvalscheiding en verduurzaming van het schoolgebouw en vergroenen van het schoolplein komen aan bod. De beoogde nieuwbouw van een viertal scholen houdt de gemoederen bezig. De gemeente moet hier een duidelijk perspectief bieden aan die scholen.

Kansen voor iedereen.

Wessa van de Kuijlen, de nummer 3 van de kandidatenlijst, en in het dagelijks leven werkzaam in het onderwijs: “We zien dat er heel veel goed gaat. De scholen presteren goed maar we horen wel dat er grenzen zijn aan wat scholen kunnen doen als het gaat om brede schoolactiviteiten. Het zou mooi zijn als de gemeente daar nog meer zou kunnen ondersteunen, sport en cultuur op school is enorm waardevol. Ook de schakeling met jeugdzorg is ontzettend belangrijk, juist in de periode op de basisschool is vroegsignalering goed mogelijk. De gemeente heeft invloed op het hele spectrum voor de jeugd en heeft een cruciale rol bij de aansluiting van onderwijs en jeugdzorg.”

Het vervolg

Als dank voor het gesprek kreeg elke school het boek “mama is minister-president”. Een leuk illustratief en fantasierijk boek voor groep 5 tot 8 waarmee kinderen op een leuke manier kennis kunnen maken met de politiek. Mark Wouters: “Aan de hand van de input die we ophalen maken we een korte onderwijs visie welke onze inzet zal vormen als het gaat over onderwijs in Heemskerk voor de komende vier jaar. Uiteraard leggen we die visie weer terug bij de basisscholen. Ik denk dat de ambitie als het gaat om onderwijs wel een tandje opgeschroefd mag en moet worden. We halen genoeg ideeën en mooie ambities op. Wat D66 betreft maken we daar dan ook structurele financiële middelen voor vrij.”