Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 juli 2019

Lang praten over geld

Vlak voor het begin van de zomervakantie was de gemeenteraad van Heemskerk druk bezig met het behandelen van de voorjaarsnota. Maar liefst twee avonden spraken we over dit belangrijke document. In de Voorjaarsnota leggen we de uitgangspunten van de begroting vast. Waar willen we de komende jaren meer geld aan uitgeven, waar gaan we het zuiniger aan doen en minstens zo belangrijk: hoeveel geld heeft de gemeente Heemskerk de komende jaren ter beschikking.

Het meeste geld krijgt de gemeente van de Rijksoverheid via het Gemeentefonds. D66 heeft al vaker aangegeven dat we ons zorgen maken over de stabiliteit van die uitkering uit het Gemeentefonds. Want nu is het zo dat als het Rijk minder uitgeeft de gemeenten (en dus ook Heemskerk) minder geld krijgt. En met dat minder geld moeten ze wel alle, nieuwe, taken uitvoeren zoals de zorg en de participatiewet. Terwijl Heemskerk al jaren goed op het geld past weten we toch niet waar we op kunnen rekenen.

Begrijpelijk dus dat we ruim te tijd nemen om de Voorjaarsnota te behandelen. Want met elkaar wil je goed in beeld krijgen hoe de komende jaren er financieel gaan uitzien. Als D66 schrokken we daarom van een aantal moties die nogal onverwacht en op een heel laat tijdstip werden ingediend. Wat D66 betreft is het niet verstandig om, tussen de soep en de aardappelen, veel geld uit te geven zonder dat je goed zicht hebt op de consequenties.

Wat D66 betreft is het belangrijk dat we zorgvuldig met uw belastinggeld omgaan. Dat betekent ook dat we soms ‘nee’ moeten zeggen tegen leuke plannen. Over die afwegingen mag je als gemeenteraad best even met elkaar doorpraten. Het gaat immers over besluiten die niet alleen vandaag, maar ook morgen en de volgende jaren grote impact hebben.