Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 juli 2019

Veilig spelen?

Afgelopen donderdag nam de raad in grote meerderheid een motie aan om een aantal speeltoestellen die verwijderd zouden worden, voorlopig te laten staan. Dat klinkt sympathiek, maar is het beslist niet. De toestellen in kwestie zijn verouderd, en voldoen op meerdere punten niet meer aan de veiligheidsnormen. Het beleid van de gemeente is dat dergelijke onveilige apparaten worden vervangen als er geen alternatieven in de buurt zijn, en zo niet worden ze verwijderd. Veiligheid gaat immers voor alles.

Er is bij lange na niet genoeg budget om alle betreffende toestellen te vervangen; en reparatie is, doordat onderdelen soms niet meer leverbaar zijn, ook geen haalbare kaart. Daar komt bij dat voor alle speeltoestellen die verwijderd zouden worden, ook geldt dat er binnen 150 meter (en niet 400 meter, zoals de motie stelde) speeltoestellen te vinden zijn die wél gewoon aan alle normen voldoen.

Een dwingende noodzaak om van het bestaande beleid af te wijken bestaat dan ook helemaal niet. Dat hield de raad niet tegen: alle partijen behalve D66 vonden dat de wethouder nog maar eens moet onderzoeken of, en hoe, de apparaten kunnen blijven, en tot die tijd helemaal niets te doen.

De wethouder is daarmee op pad gestuurd met een onmogelijke opdracht: hij moet maatregelen treffen die volkomen buiten de bestaande verordeningen (de “lijntjes” waarbinnen niet alleen burgers, maar ook de gemeente zelf, moeten kleuren) maatregelen nemen waar hij bovendien zelf nog budget voor moet zien te vinden. Dat is de omgekeerde wereld: het is aan de raad om kaders te stellen en budget toe te wijzen; in plaats van beide taken, als het even zo uitkomt, overboord te gooien. En dan mag hij ook nog hopen dat er in de tussentijd geen kinderen ongelukken krijgen dankzij als onveilig bestempelde speeltoestellen – de gemeente is dan immers niet alleen verantwoordelijk, maar ook aansprakelijk.

Maar veel erger is dat er, met dank aan de gemeenteraad, de komende (zomer!)maanden in Heemskerk speeltoestellen staan die domweg niet aan de veiligheidsnormen voldoen. De raad neemt daardoor willens en wetens een risico met de veiligheid van spelende kinderen. Veel meer dan procedures, meer ook dan juridische aansprakelijkheid, is dát iets waar deze raad zich diep voor zou moeten schamen.