Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 27 januari 2017

D66 wil maatschappelijke waarden van panden behouden

De gemeenteraad heeft besloten om het Cultureel Centrum Heemskerk (de oude muziekschool) te huisvesten in het gemeentehuis. Hierdoor hebben de huidige locaties van de muziekschool (A. Verherentstraat en Kerklaan) straks geen maatschappelijke functies meer. Wat D66 betreft is het logisch dat deze gebouwen dus verkocht worden, de gemeente is immers geen commerciële huurbaas.

Voor D66 is het ook duidelijk dat het twee beeldbepalende gebouwen zijn in het centrum van Heemskerk, die een monumentale status hebben. Belangrijker is nog wel dat de panden jarenlang een maatschappelijke functie hebben gehad waardoor jong en oud een speciale band met deze panden heeft.

Wat D66 betreft zijn er goede mogelijkheden om de panden te verkopen, maar ook de maatschappelijke waarde te behouden. De fractie neemt daarvoor het initiatief en zal in de raadsvergadering van donderdag 2 februari een raadsvoorstel indienen.

Het D66 voorstel komt er op neer dat niet de hoogste bieder een pand zal kunnen kopen, maar de aanbieder met de beste maatschappelijke plannen voor een pand. D66 stelt voor om gebruik te maken van het principe van ‘Best Value Procurement’.

De gemeente stelt dan een minimum prijs vast voor een pand (bijvoorbeeld de A. Verherentstraat), de aanbieders geven aan welke toekomstplannen ze hebben voor dat pand. Bijvoorbeeld door  er horeca te willen vestigen maar daarbij ook maatschappelijke en culturele evenementen te zullen organiseren. De aanbieder met de beste combinatie van maatschappelijke en economische waarde kan zo het pand kopen.

Door op deze manier de panden van de oude muziekschool te verkopen kunnen volgens D66 de economische en de maatschappelijke waarde optimaal gecombineerd worden.

Het initiatiefvoorstel is hier te downloaden.