Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 21 december 2014

Ook Heemskerk pleit voor legale hennepteelt

Op dit moment wordt het verkopen van wiet in Nederland gedoogd, maar is het telen nog steeds verboden. Volgens D66 een krom systeem, met verregaande negatieve gevolgen. Zo zijn coffeeshophouders noodgedwongen om hun shop te bevoorraden via het criminele circuit. Ook zijn de gezondheidsrisico’s onnodig groot omdat er geen controle kan plaatsvinden op de sterkte, samenstelling en kwaliteit van de wiet. Daarnaast is de veiligheid in buurten en wijken in het onnodig in het geding omdat er nu in woningen en zolderkamers gekweekt wordt, hetgeen regelmatig tot branden en/of overlast leidt. Dit alles legt een grote last op de capaciteit van de politie.

Zelfs in een gemeente als Heemskerk, waar geen coffeeshop is, zijn wel panden die door de burgemeester moeten worden gesloten in verband met de ontstane gevaarlijke situatie door illegale hennepteelt. Kortom, ook in Heemskerk is hierdoor gevaar en overlast. Niet voor niets is het bestrijden van hennepteelt nog steeds een prioriteit binnen het gemeentelijke veiligheidsplan.

De oplossing voor deze problemen is volgens D66 simpel: het gebruik en de teelt van softdrugs legaliseren, zoals in Uruguay en de Amerikaanse staat Colorado al het geval is. Dat haalt niet alleen cannabis uit het criminele circuit, maar zorgt bovendien voor aanzienlijke kostenbesparing. In Colorado wijst de praktijk bijvoorbeeld uit dat de legalisatie meer geld oplevert, dankzij btw-inkomsten, dan de bestrijding van illegale hennepteelt überhaupt kost. Legalisatie is dus een goede oplossing.

D66 pleit hier al langer voor. In Nederland zijn we helaas nog niet zo ver, maar stap voor stap komen we in de goede richting. Zo is er het het manifest ‘Joint Regulation’ om bij de Minister van Veiligheid en Justitie te pleiten voor ruimte om wietteelt te reguleren.

56 gemeenten hebben dit manifest al ondertekend. Een mooi begin, maar nog niet genoeg. Daarom heeft D66 Heemskerk in de gemeenteraad een motie ingediend om daar verandering in te brengen. Die motie werd breed gesteund, en de burgemeester gaf het al direct aan: ook zij zou het manifest ondertekenen. Niet omdat we willen dat er in Heemskerk coffeeshops geopend gaan worden, maar om een signaal af te geven: het is hoog tijd om een bestaand, maar volkomen oplosbaar probleem eindelijk eens verstandig aan te gaan pakken. En nu vooruit!

Het manifest ‘Joint Regulation’ is hier (PDF) te downloaden.