Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 januari 2010

Column: Over kromme tenen en jeukende handen

Tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2010 liet de Heemskerkse politiek zich weer eens van z’n slechtste kant zien. Terwijl het toch allemaal zo goed was begonnen al een aantal maanden geleden.

De Heemskerkse politiek kwam in 2009 al tot de conclusie dat de financiële crisis niet aan ons mooie dorp voorbij zou gaan. Daarom werd (op initiatief van D66) een raadsbrede werkgroep ingesteld die de kaders voor eventuele bezuinigingen zou formuleren. Daar is de raad immers voor, kaders stellen, keuzes maken, aangeven waar meer geld naar toe moet, maar ook waar minder geld naar toe kan.

Alle fracties in de raad deden mee aan in de werkgroep. En de werkgroep kwam dan ook met een raadsvoorstel waarin de kaders voor bezuinigingen werden aangegeven. Prachtig, precies zoals het in de moderne politiek hoort.

Maar dan schrikken de drie coalitie partijen ruw wakker. Kaders stellen, keuzes maken … door de hele raad … zeg zijn we nou helemaal gek geworden? Voor dat soort dingen is een achterkamer nodig en eentje die stevig afgesloten is. Wat denken ze wel; dat we al voor de gemeenteraadsverkiezingen keuzes gaan maken? Dat gaat dus mooi niet door. We moeten maar eens een commissie instellen, dan zien we daarna wel in welke la dat rapport past.

Tijdens de raad van 28 januari werd het pas echt tenenkrommend. De VVD had niet eens argumenten waarom het voorstel van de werkgroep niets werd. Het CDA gaf aan dat ze rustig verder wilden slapen en GroenLinks knikte en likte als het schoothondje van het CDA. En dus besloot de coalitie dat het beter is om € 250.000,- uit te geven aan een extern bureau dan zelf als raad kaders durven te stellen.

Hoog tijd dat de Heemskerkse politiek een nieuwe impuls krijgt. En dat komt goed uit, want de handen van de jonge D66-lijst jeuken om aan de slag te gaan. D66 Heemskerk durft voor en na de verkiezingen keuzes te maken!

Robbert Nijboer
Lijsttrekker D66 Heemskerk